Millî Saraylar Başkanlığı tarafından düzenlenen “Ankara Palas Konferansları”nın ilkine Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal konuk oldu. Konferansta, aynı zamanda Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız ve Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal tarafından hazırlanan ve Ankara Palas’ın anlatıldığı “Başkentin Batı’ya Açılan Penceresi Ankara Palas” kitabına da değinildi.
Moderatörlüğünü Millî Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız’ın yaptığı programda konuşmacı olarak Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal yer aldı. Ankara Palas’ta yapılan programa Sayıştay Başkanı Metin Yener, Devlet Arşivleri Başkanı Doç. Dr. Muhammet Ahmet Tokdemir, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necdet Hayta, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Selami Candan, Prof. Dr. Serdar Polat, Prof. Dr. Togay Seçkin Birbudak, Dr. Ahmet Bilal Dostbil, Genel Sekreter Mustafa Afşar, dekanlar, müdürler, akademisyenler ve konuklar yer aldı.
Programın açış konuşmasını yapan Millî Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, bugünün kendileri için çok önemli bir gün olduğunu söyledi. Ankara Palas’ın artık bir müze olduğuna dikkat çeken Millî Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, konuşmasında Ankara Palas’ın öneminden söz etti. Ankara’nın Türkiye’nin Batı’ya açılan penceresi olduğunun altını çizen Millî Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, düzenledikleri bu ilk konferansa katılımlarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’a teşekkür etti.
Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Uğur Ünal’ın konuşmasına geçildi. Prof. Dr. Ünal, konuşmasında “Başkentin Batı’ya Açılan Penceresi Ankara Palas” adlı kitabın ortaya çıkması aşamasını ve Ankara Palas’ın hikâyesini anlattı. İlk olarak Ankara Palas ile ilgili saha çalışmaları yaptıklarını kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, daha sonra arşivleri taradıklarını söyledi.
Ankara Palas’ın Ankara’nın ilk önemli devlet yapılarından biri olduğu bilgisini veren Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Cumhuriyetin ilk yıllarında fiziki yapıların çok az olduğunu ifade etti. İstanbul’da çok fazla milli sarayın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal, Ankara’da ise Ankara Palas’ın yakın zamanda müze haline getirildiğine değindi.
Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara Palas’ı çok yoğun bir şekilde kullandığını da belirten Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, bu mekânın aynı zamanda Ankara’nın nabzının tutulduğu bir yer olduğunu anlattı. Ankara Palas’ın inşaatının yaklaşık olarak 4 yıl sürdüğünü belirten Prof. Dr. Ünal, binaya son şeklinin Üniversitemizin Rektörlük Binasının da mimarı olan Mimar Kemaleddin Bey tarafından verildiğinden de bahsetti.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Ankara Palas ile ilgili olarak şunları ifade etti: “Burası bir şekilde farklı insanların, farklı davranışları sergilediği mekân olmaya başladı. Yılbaşı kutlamaları, düğünler yapılmaya başlandı. Atatürk’ün manevi kızı Nebile ile meşhur dans etme fotoğrafı da burada çekildi. Bir şekilde burası, Batı kültürünün Ankaralı ile buluşmasını sağladı. Bu kültür tabii Ankara’ya uzak ama zamanla Ankara sosyetesini oluşturmaya başlıyor. Her gelen yabancı da buradan övgüyle bahsetmiştir.”
Dr. Yasin Yıldız da Ankara Palas’ın yakında 100. yılını yaşayacağını dile getirdi. Dr. Yıldız, Ankara Palas ile ilgili olarak “Çok nitelikli bir bina ile karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.
Program soru-cevap bölümünün ardından çekilen toplu fotoğraf ile sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.